Menu

Stress

Informatie

De voordelen van mediteren...

Mediteren……

Mediteren, ik ben ook maar weer eens begonnen en ik moet je zeggen, ik ben een stuk rustiger. Manlief en kinderen merken het waarschijnlijk niet, maar ik wel. Ik slaap ook beter door voor het slapen gaan 20 minuten te mediteren.

Oké, tijdens die 20 minuten denk ik aan héél véél dingen, behalve aan niets… Dingen die ik nog moet inpakken voor de volgende dag, welke afspraken ik heb staan, ect, ect. Ik accepteer het maar gewoon want het schijnt erbij te horen. Steeds afdwalen en weer terug gaan naar het niets.

Welke vormen van mediteren zijn er zoal? Ten eerste kan je gewoon op je ademhaling letten. Adem in en adem uit.. Klinkt heel simpel toch. Tenzij je een snelle ademhaling hebt, dan krijg je misschien wel stress of nog erger, je gaat hyperen.

Je kunt ook staren naar een voorwerp, een kaars bijvoorbeeld. Ook dan kan je nog steeds afdwalen, maar misschien werkt het voor jou. Ergens je aandacht op richten.

Je kunt ook tot 10 tellen. Niet omdat je boos bent, maar omdat deze vorm van mediteren een bepaalde structuur geeft. Tenzij je de tel kwijt raakt door alle gedachten die boven komen borrelen, dan kan het enige frustratie geven.

Voor mij werkt de ademhaling het beste. Rustig in- en uitademen.

Volgens onderzoek verdikt de hippocampus door te mediteren. Dit is een onderdeel van je hersenen dat in verband staat met leren, cognitie en geheugen en het speelt een belangrijke rol bij de regulatie van stress. Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om het te proberen. Nog niet? Lees dan mijn eerdere blog. Dan weet ik het zeker…

Gewoon volhouden hoor! Ook al zit je 20 minuten lang te denken aan allerlei praktische dingen. Dat kan ook handig zijn, nietwaar… Het komt vanzelf. Het duurt misschien wel even. Je wordt er in ieder geval wel rustiger door, is mijn ervaring.

Ik wens je een rustige zondag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs