Menu

Voeding

Informatie

Darmbacterien voeden met zelfgemaakte zuurkool en yoghurt

Darmbacteriën…..

In onze darmen zitten heel veel bacteriën die ook moeten eten. Wanneer je niet de juiste voeding eet, krijgen ook je darmbacteriën niet de juiste voeding binnen. Dit zou je kunnen merken aan een slechte stoelgang. Een snelle of een trage, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Een onrustige huid en zelfs mentale issues, want de spijsvertering heeft een nauwe relatie met het brein.

In onze darmen zitten naast de goede ook slechte bacteriën. Wil je de boel in balans krijgen/houden, let dan eens op wat je eet. Een manier om jouw darmbacteriën de juiste voeding te geven is het eten van  fermentatieproducten. Bijvoorbeeld kefir, zuurkool, yoghurt of zuurdesem brood. Dat laatste heb ik nog niet, want het lukt mij maar niet om zelf een zuurdesem starter te maken. Ik blijf het proberen. Of wie heeft er iets over?

Zuurkool zelf maken

Je kunt tegenwoordig alles in de winkel kopen, maar ik vind het veel leuker om het zelf te maken. Ik ben daarom begonnen om zelf mijn zuurkool te maken. Een witte kool klein snijden en met zout kneden tot je een ons weegt. Je moet natuurlijk niet te enthousiast raspen met een vlijmscherpe rasp, want anders is het niet meer vegetarisch, zoals bij mij. Ik heb nog steeds een gevoelige vinger. Ik vind biologie een heel boeiend vak, dus het was wel interessant om te zien hoe het eerst nog niet bloedde en heel snel daarna wel. Waar gaat dit heen 🙄…..

Dus naast zelfgemaakte zuurkool en yoghurt drink ik ook kefir van het huis. Kefir is een heerlijk gefermenteerd drankje. Er zit geen suiker in zoals bij Yakult. Een fris zuur drankje met een prikkeling. De kefirkorrels heb ik van een lieve vriendin gekregen. En hopelijk binnenkort dus ook zuurdesembrood. 

Maar wat is fermentatie eigenlijk?

Fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Door fermentatie komen er bacteriën vrij; ook wel probiotica genaamd. Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Ze kunnen bijdragen aan de balans van het microbioom, ook wel darmflora genoemd. 

Sommige producten worden beter verteerbaar. Of bepaalde stoffen worden omgezet. Bijvoorbeeld in yoghurt zorgt fermenteren ervoor dat de melksuiker lactose wordt omgezet in melkzuur. Naast goede voeding voor je darmen zou het ook goed zijn voor je immuunsysteem. Want hoe beter je darmflora is, des te beter ben je gesterkt tegen indringers. Klinkt goed toch?

Probiotica in poedervorm

Daarnaast zijn je darmen jouw 2e brein, dus mocht je niet goed in je vel zitten, eet dan vooral de juiste voedingsstoffen. Zijn zowel je brein en je darmen blij mee. Je kunt ook altijd nog probiotica in poedervorm gebruiken om de juiste darmbacterie binnen te krijgen. Zal Arjen Lubach wel iets van vinden….

Ik wens je een bacterievolle zondag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

2 Responses

  1. Van der Biezen Frida schreef:

    Yoghurt neem ik elke dag. Met walnoten en paranoten. Is dat genoeg per dag voor darmflora?

    1. Mieke de Vriend schreef:

      Wat goed van je Frida. Of het genoeg is, hangt van meerder factoren af, maar je bent in ieder geval goed bezig!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs