Menu

Voeding

Informatie

Hoeveel paaseitjes eet jij dit weekend...

Hoeveel paaseitjes eet jij dit weekend…

De paashaas is weer back in town. Met Pasen zijn we een lang weekend vrij en verstoppen eieren in de tuin voor onze kinderen van 17 en 20 jaar oud. Zij blijven het leuk vinden. Ik trouwens ook. En in de zomer word ik verrast door een verdwaald eitje die ze nu niet vinden…

Ik kan mij trouwens nog goed herinneren dat ik vroeger heel blij was wanneer ik iets gekleurds in de bloembak zag liggen. Ik had namelijk een ei gevonden. Of dat mijn vader stiekem aanwijzingen gaf, omdat ik als jongste en kleinste altijd achter de paasfeiten aanliep.

Dit alles heeft natuurlijk niet veel met gezondheid te maken. Of toch wel? Immers de chocolade eitjes in de winkel zijn niet bepaald gezond. Ik betrap mij er op dat ik, wanneer ik iets gekleurds in een schaaltje zie liggen, ik dat blije gevoel van vroeger krijg. Dat is volgens mij het enige positieve eraan. Mooie jeugdherinneringen.

Terugkomend op het onderwerp gezondheid. In chocolade eitjes zitten veel suikers en het zijn niet alleen de paaseitjes, maar ook de Paasbrunch en tussendoortjes die suiker bevatten. 

Waar het natuurlijk over gaat, is het feit dat het belangrijk is om gezond te eten. Veel groente en fruit. Ik schrijf regelmatig over gezonde voeding, dus dat moet inmiddels wel bekend voor je zijn. 

Maar wat doen suikers dan eigenlijk voor slechts in je lichaam? Elke keer wanneer je een suikerrijke maaltijd eet, dan stijgt het glucosegehalte in het bloed. Insuline moet het suiker uit het bloed halen, zodat de glucose door de cellen opgeslagen wordt. Door veel suikers te eten, en niet alleen met Pasen, kan de alvleesklier minder goed gaan werken met suikerziekte tot gevolg. 

Daarnaast zorgen glucosemoleculen dat ze gaan plakken aan eiwitten en veroorzaken ze crosslinks. De crosslinks zorgen ervoor dat weefsel stijver wordt en rimpels makkelijk ontstaan. Bloedvaten stijver worden, met hart- en vaatziekten tot gevolg. Er is veel meer te vertellen over suikers, maar ik wil je paasweekend niet verknallen. Of heb ik dat nu toch gedaan? Sorry????

De paus bedankt met pasen altijd voor onze bloemen en spreekt Urbi et orbi uit. In mijn blog schreef ik dat ik niet roomser dan de paus ben en dat je vooral moet genieten van de dingen die misschien niet geheel gezond zijn. Dus mocht je je schuldig voelen bij de paasbrunch? Niet doen, geniet er dan gewoon van en eet vanaf dinsdag weer veel groente en fruit en beperk het eten van suikers sowieso. Je lijf zal er blij mee zijn. 

Ik wens je een vrolijk Pasen zonder schuldgevoel, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs