Menu

Voeding

Informatie

Suiker is slecht voor de mens, maar waarom dan toch een Bossche moorkop?

Suiker…..

Een Bossche moorkop

Mijn dochter is deze week 18 geworden en omdat zij de taart bepaalt, werd het een Bossche Moorkop. “Bossche” vanwege het feit dat we in de buurt van Den Bosch wonen en “moorkop” omdat dat de Rotterdamse versie is en ik uit Rotterdam kom. Ik dacht althans dat moorkop Rotterdams is. Weet het niet helemaal zeker. Klinkt wel Rotterdams toch?

Ik schrijf over

Ik ben niet roomser dan de paus. Ik schrijf namelijk over bewegen, over stress, over gezondheid, over voetreflextherapie en coaching. Gezonde voeding hoort daar ook bij. Het gaat dan bijvoorbeeld over de goede vetten, mineralen en vezels die in voeding zitten. Geraffineerde suiker is ongezond voor ons en toch heb ik dan zo’n grote Bossche moorkop gemaakt. Slagroom met suiker en de chocolade ook met suiker. Duh… Ik had gehoopt dat het sweet 18 zou zijn, maar helaas, ze is geen 16 meer. Ik heb dus geen excuus voor de suikers.

Waarom is suiker slecht voor je

Dat suiker slecht voor ons is, dat weten we inmiddels. Maar we hebben suiker wel nodig voor bijvoorbeeld onze hersenen. Hersenen gebruiken een groot deel van onze suikerinname. Dan wel het liefst in de vorm van de juiste suikers uit bijvoorbeeld groente en fruit en niet de geraffineerde variant.

Gevolgen van te veel suiker: overgewicht tot obesitas, diabetes vanwege de alvleesklier die overbelast raakt, vermoeidheid omdat je een dip krijgt, darmklachten en tandbederf. Het begint tegenwoordig heel normaal te worden dat je overgewicht hebt en dat is jammer. Suiker is natuurlijk niet het enige wat dik maakt. Ook teveel eten van andere voedingstoffen is een reden tot overgewicht en is evolutionair niet de bedoeling.

Hè, verdorie. Mijn verhaal begon zo leuk. Een jarige 18 jarige dochter en een heerlijke Bossche moorkop. Nu zitten we met overgewicht en diabetes. Kan het even niet leuker maken. Ook niet makkelijker. Doe ik de volgende keer wel weer…

Ondanks alle slechte kwaliteiten van geraffineerde suiker, zou ik toch leuk willen eindigen. Mocht je suiker eten, geniet er dan op zijn minst met volle teugen van en dat hebben wij dus gedaan. Afgelopen dinsdag.. Anders wordt je een zuurpruim. Klinkt ook niet gezond.

Ik wens je een geraffineerde vrije zondag, Mieke de Vriend 

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle 

Ps. Mijn dochter bepaalde ook het avondeten en dat was sushi. Daar zaten gelukkig gezonde vetten in, dus toch goed bezig geweest…

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs