Menu

Voeding

Informatie

Dopamine, een schop onder de kont bij een tekort

Een schop onder je kont…

Ik kom tijdens mijn werk wel eens mensen tegen die een schop onder je kont kunnen gebruiken. Gewoon een liefdevolle aanmoediging bedoel ik natuurlijk. Ik ben niet van een hard regime of zo. Gewoon een liefdevol zetje, maar als Rotterdamse vind ik dat andere veel leuker klinken, hahaha.

Men kan vast zitten in oude overtuigingen, oude gewoontes, niet willen of gewoon niet kunnen. En voor dat “niet kunnen” kan soms dopamine een beetje helpen. Dopamine is een opwekkende neurotransmitter, het brengt je in beweging. Dopamine geeft een fijn gevoel als het vrij komt. Dopamine voelt als een beloning na inspanning of beweging. Het werkt ook om te motiveren. Het maakt je daadkrachtig, geeft zelfvertrouwen. Zie je Arnold Schwarzenegger voor je? Volgens mij is hij één en al dopamine. Of althans, ooit geweest.

Wanneer dit stofje ontbreekt of er een tekort aan is, kan het zijn dat er niets uit je handen komt en dan ben je vaak niet vooruit te branden. Er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen, waardoor iemand niet vooruit kan komen. Je huisarts benaderen is dus altijd een goed idee.

Mocht je jezelf herkennen in dit verhaal en wil je graag vooruit komen, dan zou het gebruik van dopamine je wel eens kunnen helpen. Er zijn van die louche sportsupplementenwinkels (mooi woord voor scrabbel), maar het zit ook gewoon in voeding. Je kunt het dus eerst eens proberen door meer van onderstaande voedingsmiddelen te nuttigen.

Amandelen, pecannoten, zuivelproducten, peulvruchten, aardbeien, bananen, appels, avocado’s, kalkoen, vis en zeevruchten. Het zit ook in pure chocolade. Heb je direct een goede smoes wanneer je (weer) een stuk chocolade eet…. 

Mocht dit alles niet helpen en ben je niet vooruit te branden, ga dan eens naar je huisarts. Overleg met hem/haar wat er aan ten grondslag kan liggen. Een bloedonderzoek kan eventueel duiden wat er speelt.

Ik wens een dopaminevolle zondag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs