Menu

Voeding

Informatie

Hoeveel darmbacteriën heb jij, Friendly Reflex

Hoeveel bacteriën heb jij……

Schrik niet, bacteriën horen erbij. We hebben heel veel bacteriën in en op ons lichaam. Het gaat om de verhouding tussen goede en minder goede (lees: slechte) bacteriën. Bij veel goede bacteriën zul je je waarschijnlijk veel beter voelen dan wanneer de slechte bacteriën de overhand hebben. Je zult dan ergens last van hebben, daar waar het uit balans is.

Wij zijn gebaat zijn bij veel goede bacteriën in onze darmen. Ze zijn belangrijk omdat onze darmen en hersenen direct met elkaar in verbinding staan. Hoe gek dat ook klinkt. Dus hoe jij je voelt kan mede bepaald worden door de hoeveelheid goede bacteriën in je darmen. Ik heb er al eerder over geschreven.

Ons lichaam is ook gebaat bij gezonde voeding, dus waarom voeden we ook onze darmbacteriën niet met goed spul. Zuurkool bijvoorbeeld. Je kunt er diverse boeken op naslaan, maar gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool, is heel goed voor onze bacteriën. Andere voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn yoghurt, kefir en kaas.

Laat ik nu veel interesse hebben om zelf yoghurt en zuurkool te maken. Oké, ikzelf maak het niet, maar diverse bacteriën komen eraan te pas en zij maken er het eindproduct van wat ik graag eet.

Ik heb onlangs een Keulse pot gekocht waarmee je zuurkool kunt maken. Je hoeft er geen scheikundige of natuurkundige voor te zijn. Je hoeft alleen maar heel intensief je armspieren te gebruiken. Witte kool helemaal fijn kneden met zout en dan 3 weken in spanning wachten of eventuele slechte bacteriën en geen vieze prut van hebben gemaakt. Zoals je op de foto kunt zien, is het aardig gelukt. EN vooral, heel lekker zonder toevoegingen van wat dan ook. Ik eet het nu ook tussendoor of bij de salade die ik in de middag eet. Weet je nog waarom ik meer groente eet?. 

Zo word jezelf goed gevoed met meer groente en bacteriën worden goed gevoed. 2 vliegen in 1 klap. Volgens mij ben ik daar een fan van. Van die vliegen. Nee, die moeten niet bij de zuurkool.

Ik wens je een (goede) bacterievolle dag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs