Menu

Overgang

Informatie

De overgang, Mieke de Vriend, Friendly Reflex

De overgang, heb jij het ook zo warm? Of ligt het aan mij…..Ben je een jonge vrouw, maar wel ouder dan 45 jaar en heb je last van slapeloosheid of nachtelijk zweten? Heb je last van gewichtstoename, terwijl je niet anders eet of beweegt? Transpireer je vaker dan vroeger? Heb je vaker last van hoofdpijn dan vroeger? Of juist minder (dat zou fijn zijn). Ben je prikkelbaarder dan eerst. Heb je last van opvliegers? Of heb je last van stemmingswisselingen? Dit zijn zomaar een aantal klachten die bij een fase horen van een vrouw.

Je bent waarschijnlijk in de overgang. We weten allemaal dat rond je vijftigste je over het algemeen in de overgang zit, maar rond je vijfenveertigste begint je hormoonhuishouding al te veranderen. Dit wordt ook wel de pre-menopauze genoemd. Er zijn al hormonale veranderingen, zonder dat je er echt last van hoeft te hebben.

De veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron kunnen voor de klachten zorgen. Ik zeg “kunnen”, omdat er ook vrouwen zijn die weinig tot geen last hebben, maar in mijn praktijk zie ik overwegend vrouwen die wel last van klachten als opvliegers en “nachtelijk” transpireren.

Er zijn veel verschillende soorten klachten en deze hangen samen met welk hormoon de meeste veranderingen ondergaat. 

Ik gebruik in mijn voetreflexpraktijk verschillende testvragen om te achterhalen welk hormoon uit balans zou kunnen zijn, maar via de huisarts kan je ook om een bloedonderzoek vragen om te achterhalen welk hormoon het meeste uit balans is.

Zo nu genoeg over de kl……! We worden naarmate we ouder worden, ook wijzer, dus laten we ons daar op focussen.

Ik merk in mijn praktijk dat voetreflextherapie helpt. Gerichte massages geven een verbetering doordat ze balans brengen in het hormoonsysteem. Zoals jullie inmiddels zullen weten is stress vaak een boosdoener bij veel lichamelijke klachten, dus ook bij overgangsklachten en dat aspect neem ik ook mee in de behandeling.

Naast voetreflextherapie geef ik ook adviezen over voeding en beweging. Er is veel winst te behalen. Ik heb een hele makkelijk tip, maar helaas mogen we daar niet over schrijven van de NVWA, dus mocht je het willen weten? Dan hoor ik dat graag.

Oké, het is vandaag moederdag en zit je nog niet in de overgang, maar dan weet je alvast wat je te wachten kunt staan. Positief bedoelt hoor, want het is ook een fase in “het vrouwzijn” en zoals ik al schreef: je wordt nog wijzer!

Ik wens je een “coole” moederdag, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs