Menu

Overgang

Informatie

De overgang, niet achter de geraniums, Friendly reflex

Ik heb al eerder een blog geschreven over overgangsklachten. Maar wat kan je doen tegen overgangsklachten? Moet je je leven veranderen? Of is de fase aan gebroken dat je achter de geraniums moet gaan zitten? Nee, natuurlijk niet!

Verre van dat! De overgang is alleen maar een fase in het leven van een vrouw. Het leidt tot hormonale veranderingen. Daarna gaan we gewoon weer door. Echter, voor sommige vrouwen is het niet “zomaar” weer door gaan. Sommige vrouwen hebben zoveel last, dat het hun leven in de war schopt. Wat kan jij doen bij overgangsklachten?

In deze periode is het ook van belang om stil te staan bij wat je nu echt wilt in je leven. Wat is voor jou belangrijk? De kinderen gaan de deur uit of zijn de deur al uit? Niet wanneer je laat kinderen krijgt dan wonen ze nog gezellig thuis! Zoals bij mij….

Onze ouders hebben meer zorg nodig en laten we eerlijk zijn, we zijn niet meer piepjong. Wat wil je nu gaan doen? Welke keuzes zou ze willen maken? Keuzes die passen in het leven dat jij nu leidt of wilt leiden.

Wanneer je veel last hebt van de (bijbehorende) klachten, dan kan dat jouw functioneren enorm in de weg staan, dus is het belangrijk om een manier te vinden om er iets aan te doen. Eén manier is om te kijken of je last hebt van stress.

Heeft u stress, vraag ik onder meer tijdens mijn behandelingen. Wanneer ik dat trouwens vraag, reageren cliënten over het algemeen dat het wel meevalt. Bij doorvragen komen er “issues” naar boven,  die best wel veel stress kunnen geven. Stress geeft een verhoogde alertheid in het lijf. Dat is evolutionair bepaald. Deze verhoogde alertheid geeft cortisol een boost om met een situatie om te gaan. Een prima functie zou je zeggen. Dat is het ook.  Wat is het gevaar van deze cortisolboost? De stress neemt vaak niet af en dus ook de boost niet. Met als gevolg dat de  cortisol verhoogd blijft en daarmee raken de bijnieren verzwakt. Raken de bijnieren verzwakt, dan gaat het hele hormonale systeem daarop reageren en dat deed het al, want de overgang ontstaat door hormonale veranderingen. Je zou kunnen zeggen dat je in een cirkeltje terecht bent gekomen en niet in een goede cirkel. Daarom is het doorvragen naar stress essentieel.

Oké, stress is een ruim begrip. We hebben tegenwoordig allemaal “stress”. Denk eens na over jouw eigen situatie. Waar heb jij stress van? Ik hoor het graag!

Ik wens je een stressvrije dag zonder al te veer warmte, Mieke de Vriend

Ps. Beetje lastig met deze temperaturen….

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs