Menu

Stress

Informatie

Waar krijg je stress van.. Friendly Reflex

Waar krijg jij stress van…

Die vraag stel ik regelmatig aan mijn cliënten. Want hoe kan je stress aanpakken, wanneer je niet weet waar het vandaan komt. Ik geef als tip altijd mee: Maak een lijst(je) van alle stressoren waar je op dit moment tegenaan loopt en waardeer ze met een 1, 2 of 3. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de stress.

Nu “zie” ik je denken: ik weet niet wat mijn stressoren zijn. De volgende vraag is dan: Waar krijg jij energie van (waar word je blij van) en wat kost jou energie (waar word je moe van)? Waar pieker je over? Pieker je over je gezondheid? Ben je tevreden met je werk? Maak je je zorgen over je kinderen of ouders? Hoe zit het met je relatie? Slaap je slecht en waar denk je aan tijdens het wakker liggen? Waar word je boos over?

Een smartwatch dragen en een paar dagen je hartslag meten is ook een optie. Wanneer je hartslag omhoog gaat, zegt dat ook iets (volgens mij, niet helemaal wetenschappelijk bewezen hoor????, maar toch…). Het is het proberen waard. In mijn geval (zie foto) ging mijn hartslag omhoog doordat ik de foto moest maken met één hand.

Kijk eens of het je lukt om een paar dingen te noteren. Hoe klein het ook is. Wanneer je het een nummer geeft, maak je inzichtelijk hoeveel het jou belast. We kunnen er ook samen naar kijken…

Het bewust worden van dit soort zaken zorgt ervoor dat je er meer op gaat letten en dat geeft dan een reden om er iets mee te gaan doen. Bij piekeren bijvoorbeeld zou je kunnen mediteren. Bij slecht slapen zou je kunnen gaan mediteren. Maak je je zorgen over wat dan ook, dan zou je kunnen gaan mediteren. Maak je je druk bij het mediteren? Gewoon doorgaan! Oefening baart kunst…..Laat ik er al eerder een blog over hebben geschreven.

Je zult inmiddels wel begrijpen wat mijn advies is…..

Ik wens je een meditatieve dag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie, coaching en een luisteren oor, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs