Menu

Stress

Informatie

Stress door niets doen, Friendly Reflex

Stress door niets doen? Bestaat dat? Tegenwoordig kan je geen tijdschrift meer open doen of er wordt wel iets geschreven over stress, overspannen zijn of in het ergste geval een burn-out. Geen pretje, laat ik dat voorop stellen!

Waar weinig over geschreven wordt, is stress door niets doen of door verveling, zoals in deze periode. We mogen niet veel van ome Mark. Ik zie je al denken: stress door niets doen, kan dat? Ja dat kan…

Mensen die geen werk hebben (in de breedste zin van het woord) en thuis geen “dingen” om handen hebben, kunnen last krijgen van een nutteloos gevoel. Je wordt in de ochtend wakker en je hebt die dag geen plannen. Zelfs de komende dagen staat er niets op de agenda. Veel mensen kennen dit gevoel niet omdat ze een gezin, een drukke baan, vele sociale contacten en andere verplichtingen hebben. Voor de mensen die deze drukke bezigheden niet hebben, kan het hebben van “een lege agenda” een enorme belasting zijn.

De klachten die men dan kan krijgen, liggen meestal op lichamelijk en/of emotioneel gebied. Je hebt nergens zin in, hebt geen zin hebben om te bewegen/sporten, en sombere gedachten liggen dan ook op de loer. Iemand kan zich nutteloos voelen en zich schuldig voelen. Je kunt passief worden en nergens meer zin in hebben.

Mensen die het “druk” hebben, zullen graag met  goed bedoelde adviezen komen. Ik kan er ook wel een paar verzinnen, maar dat doe ik niet. Probeer maar iemand in beweging te krijgen die vastzit. Is niet eenvoudig.

Zo af en toe komt er iemand met deze vorm van stress bij mij voor de voetreflextherapie of coaching. Dat is goed, want ze willen er iets aan doen. Ik vraag dan bijvoorbeeld naar hobby’s of talenten van toe ze jong waren. Hiermee probeer ik een opening te vinden in hun interesse. Waar hebben ze gewerkt en wat is de reden van niet werken. Het is een kwestie van vragen, doorvragen en met name luisteren naar de dingen die niet verteld worden. Door op de toon, gezichtsuitdrukking en beweging te letten, zie ik vaak wat er speelt of wat  “het probleem” kan zijn.

Wat vond jij leuk vroeger? 

Ps. Op de foto doe ik niets. Dat klopt, ik ben op vakantie in Denemarken.

Ik wens iedereen een stressvrije dag, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs