Menu

Gezondheid

Informatie

Een nieuwe taal leren is goed voor de hersenen en handig wanneer je in Italië bent.

Neuroplasticiteit….

Italiani non mangiamo mai a casa. Tutti i giorni va a lavorare. Che cosa fai di solito. Prendiamo un panino con verdura. Per me un risotto il funghi porcini. Mi ama carne. Non vegetariana. Que cosa studi?

Weer eens een andere intro voor een blog toch? Ik ben “druk” bezig met Italiaans. Het is namelijk heel goed om nieuwe dingen te leren, oftewel neuroplasticiteit. Je hersenen nieuwe bedrading laten maken zorgt ervoor dat je je hersenen traint. Een soort van gymnastiek voor de hersenen. Lenigheid, flexibiliteit. Zo houd je je hersenen een beetje bezig en takelen ze minder (snel) af.

Hersenen zijn tussen de 20 en 25 jaar volgroeid. Wanneer je actief bent, zowel fysiek als mentaal, heeft dit ook effect op de hersenen. Bewegen en de hersenen trainen is dus heel goed. Vandaar dat ik met Italiaans ben begonnen. Je kunt ook piano of een ander muziekinstrument gaan beoefenen. Bewegen is ook heel goed. Weer een reden om (meer) te gaan bewegen. Volgens Erik Scherder is 30 minuten stevig doorwandelen al goed. 

Dat ik iets wil doen om mijn hersenen aan de praat te houden is natuurlijk een goed iets. Dat het tegelijkertijd een beetje stress geeft is zoiets als water naar de zee dragen. Een beetje structuur is dus gebaat in deze situatie. Ik ga dus maar weer eens goed plannen. Ga ik ook zonder stress op vakantie, ben ik een taal rijker, mijn hersenen blij en heb ik weer wat meer structuur, waardoor ik het overzicht weer heb. 

Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat het oefenen wat stokt, dus.. Daarnaast ervaar ik stress want manlief en kinderen verwachten dat ik vloeiend Italiaans zal spreken wanneer we in Italië op vakantie zijn. En die stress is nu niet zo goed voor de hersenen. Tsja… wat ga ik daar aan doen? Precies voorbereiden voor mijn volgende les. Ciao, cari amici.

Ik wens je een plastische dag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs