Menu

Gezondheid

Informatie

Neuroplasticiteit.. Houd je hersenen aan de praat door bijvoorbeeld een taal te leren.

Neuroplasticiteit…..

Ik hoor je denken. Waar heeft zij het nu weer over? Wanneer je het woord: neuroplasticiteit ontleed dan kom je er vanzelf achter, maar ik zal je helpen. Niet de wetenschappelijke versie, maar gewoon in Jip en Janneke taal. Neuro= zenuwen (hersenen). Plasticiteit heeft alles te maken met rekbaar of kneedbaar. Oftewel het vermogen om je hersenen nieuwe verbindingen te laten maken. Ik heb er al eerder over geschreven, want achter de sanseveria’s (geraniums) kan altijd nog. 

Wie wilt er nu op zijn 50ste (de nieuwe 30er toch) al qua hersencapaciteit op achteruit gaan? Ik in ieder geval niet. Je doet het kennelijk al eerder, maar vanaf je 50ste ga je het een beetje merken. Jullie weten dat ik voorstander ben van bewegen. Ook je hersenen mogen bewegen door middel van nieuwe danspasjes leren, een taal leren of piano spelen. Of leren schaken. Oftewel neuroplasticiteit. Wat ga jij doen om jouw hersenen in beweging te krijgen?

Maar waarom is dat zo belangrijk? Wanneer je jouw hersenen niet veel gebruikt, dan verliezen ze hun functie en het is juist zo belangrijk om verbindingen in je hersenen te stimuleren, activeren en op zijn minst aan de praat te houden. Doordat je ze aan de praat houdt, blijf je helder. Of de kans op dementie minder wordt weet ik niet, maar het klinkt wel aannemelijk. Oké, niet geheel wetenschappelijk onderbouwd.

Ook bij jonge kinderen is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk verbindingen in de hersenen maken, omdat ze daardoor vaardigheden creëren. Voor ouderen is het dus belangrijk om die vaardigheden te behouden. Door nieuwe vaardigheden te creëren op latere leeftijd creëer je dus een heleboel plasticiteit in je hersenen.

Wie doet ermee? Binnenkort begint er in Tilburg een cursus Italiaans. Kan ik volgend jaar eindelijk eens een gesprek voeren met een Italiaan. Handig toch? Tja en door de drukte ben ik niet meer gaan piano spelen. Ook maar mee beginnen. Gebruik ik hem tenminste nog een keer. En ik ben niet zo van de danspasjes. Ik dans graag op house muziek.

Ik wens je plastische zondag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs