Menu

Stress

Informatie

5 redenen waarom mediteren goed voor je is...

5 redenen waarom je zou moeten mediteren…

Ik schrijf met enige regelmaat over de voordelen van mediteren. Je hebt ze hopelijk voorbij zien komen en ik hoop dat je het ook bent gaan doen. Ik kom er toch weer op terug, want het is alweer even geleden en ik ervaar zelf de voordelen. Ik gun jou die ook. En misschien ben je nog op zoek naar een goed voornemen voor 2022?

Naast dat je beter gaat slapen door mediteren,  word je er rustiger door en schiet je minder uit je slof. Ahum, het zijn dus inmiddels 8 redenen om te gaan mediteren.

  1. Door het rustig in- en uitademen gaat je hartslag naar beneden, evenals je cortisolniveau. Bij een lager cortisolniveau ervaar je minder stress. Ons cortisolniveau is erg hoog door allerlei stressfactoren, dus….
  2. Brainwaves, focussen op het hier en nu zorgt dat jouw bètagolven in je brein kalmeren. Bètagolven, zijn golven in de hersenen met een bepaalde hogere frequentie. Deze frequentie houdt in dat je druk bezig bent. Door te mediteren krijg je deze bètagolven omlaag. Je wordt dus rustiger.
  3. Zelfregulatie, door te mediteren is er een verlaagde activiteit in dat deel van de hersenen die betrokken is bij het verwerken van emoties. Wanneer dat deel minder actief is, komen “dingen” blijkbaar minder heftig binnen. Is niet per se wetenschappelijk onderbouwd, maar ja, anders heb ik geen 5 voordelen…
  4. Mediteren schijnt de hippocampus te verdikken. De hippocampus is betrokken bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Er is meer nodig, dan mediteren, maar wanneer het dementie zou kunnen vertragen, dan lijkt mij dit wel een hele goede reden.
  5. Mediteren boost het enzym telomerase. In de cel zitten telomeren en bij iedere celdeling wordt een telomeer korter en op een gegeven moment is het op. Het enzym telomerase zorgt dus dat de telomeren weer verlengd worden. Je krijgt er niet een eeuwig leven door, maar het helpt wel. Hoe oud wil jij worden?

Heb ik je kunnen overtuigen om te gaan mediteren? Ik hoop van wel. 

Mediteren betekent trouwens niet dat je iedere dag in een onhandige/pijnlijke houding hoeft te zitten en de helft van je dag kwijt bent. Zoals jullie weten had ik last van mijn knie, dus ik zit gewoon op de bank in de woonkamer en doe het 20 minuten in de avond. Lekker rustig wanneer iedereen naar bed is en heerlijk slapen daarna. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Wanneer begin jij?

Ik wens je veel rust deze dag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs