Menu

Beweging

Informatie

Ooit een xxl persoon achter een mammoet aan zien rennen...

10.000 stappen per dag….

“ Het aantal mensen met obesitas is de afgelopen veertig jaar verdrievoudigd. In 2023 liepen er meer mensen met obesitas in Nederland rond dan ooit. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die van 1981 tot 2023 een grootschalig onderzoek naar obesitas en overgewicht heeft uitgevoerd.” 

16 procent van de bevolking van 20 jaar of ouder had in 2023 obesitas. Dat is drie keer zoveel als begin jaren tachtig, toen had vijf procent van de bevolking obesitas.

Ik weet niet hoe jij deze berichten uit de krant leest, maar ik schrik daar best wel van. Zeker vanuit gezondheidsrisico’s bekeken. Ik heb eerder een blog geschreven over iemand met xxl die je vroeger niet achter een mammoet aan zag rennen. Hij of zij zou het niet overleefd hebben. We zijn evolutionair gemaakt om veel te bewegen en niet om dik te zijn. Je redt het gewoon niet. En van alleen besjes en wortels eten werd je toen niet dik. Tegenwoordig is er een overdaad te vinden in de supermarkt en eten mensen dus te veel.

Naast dat het evolutionair niet handig was om overgewicht te hebben, zitten er dus veel risico’s aan overgewicht; zoals diabetes type 2 (suikerziekte), hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, galstenen, verminderde slaapkwaliteit en slaapapneu, rug- en gewrichtsklachten. Best wel heftig toch?

Wat kan je eraan doen? Daar heb ik geen antwoord op. Wel mogen we opletten met wat we eten en ook moeten we nadenken om meer te gaan bewegen. Waarom hebben we immers die 206 botjes in ons lijf? Helaas zitten mensen tegenwoordig veel meer en is zitten het nieuwe roken geworden. Dus er is nog werk aan de winkel.

Laten we met één ding tegelijk beginnen en meer de trap en de fiets te nemen. Wandelen is ook heel goed, dus dat mag ook de start zijn van een nieuw leven. Iedere dag 10.000 stappen? Begin maar met 5000, dan ben ik ook al tevreden..

Ik wens je een bewegelijke zondag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

2 Responses

  1. melanie van kessel schreef:

    hi lieve Mieke , weer zo leuk ! met plezier gelezen !!
    Laatst , eindelijk , de kleding van mijn moeder samen met mijn zussen uit een oude kist gevist. Mijn moeder , al 41 jaar geleden overleden, was slank en elegant, droeg maatje 38. Sophie , onze dochter , draagt maatje 36 maar paste prima in het maatje 38 van mijn moeder. En wat stond het haar leuk. conclusie : Ongemerkt hebben we onszelf door de jaren heen binnen een maatje meer gegeten. Als we dit allemaal tegelijk zouden doen blijft het ongemerkt. De wereld groeit tenslotte ook al uit zijn voegen 😉

    1. Mieke de Vriend schreef:

      Haha Melanie… Iedereen vindt het zo normaal, maar het is echt niet goed, overgewicht, obesitas..Met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs