Menu

Coaching

Informatie

Friendly Reflex, perfectionisme kan stress geven. Zoek het verschil

Zoek het verschil….

Zie jij in een oogopslag dat er iets niet klopt op deze foto en stoort het jou? Hang jij in restaurants ook schilderijen recht, die schuin hangen? Dan heb je waarschijnlijk perfectionistische trekjes. Oké, het is iets te kort door de bocht, maar toch…

Ik kom veel mensen tegen die perfectionistisch zijn of er tegenaan zitten. Het kan handig zijn hoor, want alles ziet er tip top uit. Het huis is niet alleen schoon en netjes, maar alles staat ook heel geordend. Ik moet toegeven dat het mij veel rust geeft. Op sommige terreinen ben ik ook wel iemand die perfectionistische trekjes heeft, maar op andere terreinen helemaal niet. Mijn bureau kan soms ongelofelijk rommelig zijn en dan kan ik er niets vinden, maar wanneer ik alles op zijn plek zet, dan ben ik wel heel blij met het overzicht.

Je zult wel denken, wat zit ze toch te wouwelen over perfectionisme en dat is nog maar de inleiding!

Oké, als coach kom ik ook mensen tegen met perfectionisme, gecombineerd met controle houden. We  zoeken dan uit waar dat vandaan komt en wat iemand er van kan leren en met name hoe je er vanaf komt. Tot op zekere hoogte dan.

Positieve kanten van perfectionisme zijn onder andere: Gedisciplineerd, ijverig, zeer nauwkeurig, geordend, hoog moraal en een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

De minder positieve kanten zijn onder andere: slecht tegen fouten kunnen, hoog stressniveau, focussen op wat minder lukt, niet echt genieten van je successen, kritisch op zichzelf en anderen, faalangst en mislukkingen moeilijk kunnen loslaten.

Wat is de oorzaak van perfectionisme? Uit onderzoek blijkt dat het aangeboren is, een kwestie van karakter. Maar voor een ander deel ligt het ook aan je opvoeding. Het is meestal een combinatie van nature en nurture. Als ouders  flink bovenop jou zitten en hoge verwachtingen van je hebben, dan is de kans een stuk groter dat jij als kind perfectionistische trekjes krijgt. Alleen al om aan de verwachtingen van ouders te voldoen.

Oh oh, ik hoop maar dat mijn kinderen geen last van mij hebben. Mocht dat toch het geval zijn, dan kunnen ze altijd nog bij mij langskomen voor een voetreflexbehandeling om dat hoge stressniveau te verminderen. Pfff…. Dat scheelt dan weer.

Ik wens je een relaxte, rommelige zondag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

ps. Je mag het ook zeggen wanneer je het verschil niet ziet!

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs