Menu

Gezondheid

Informatie

Positieve gezondheid, Friendly Reflex

Wat is positieve gezondheid…

Wanneer ik aan positieve gezondheid denk, denk ik (slechts) aan sporten en veel groenten eten met af en toe een klein beetje zondigen. Niet teveel, anders is het niet meer gezond.

Ik kreeg vorige week een uitgebreidere versie te horen van een collega. Positieve gezondheid houdt veel meer in dan dat. Maar wat dan, hoor ik je denken? Precies, daar gaat deze blog over.

Er zijn 5 kaders waar Positieve gezondheid uit bestaat:

 1. Dagelijks functioneren
 2. Lichaamsfuncties
 3. Mentaal welbevinden
 4. Zingeving
 5. Kwaliteit van leven
 6. Meedoen

Wanneer ik deze punten specifieker maak, betekent het bijvoorbeeld; je hebt het naar je zin op je werk, je accepteert jezelf, je bent vrolijk, je bent dankbaar, je leidt een zinvol leven, je zit lekker in je vel, je bent in balans , je hoort erbij, je hebt sociale contacten, je kent je grenzen en je kunt hulp vragen. Er zijn veel meer punten. Ik kom er een keer op terug. Het is namelijk heel interessant.

Wanneer ik aan deze punten denk, denk ik ook aan een eerdere blog van mij met mijn blauwe keuken, oftewel; de blauwe zones. Mensen in een aantal specifieke gebieden in de wereld, waar de leeftijd van 100 jaar gemiddeld genomen, door veel bewoners wordt behaald. 

In de blauwe zones zijn de volgende punten belangrijk: 

 • Sociale contacten
 • Lichaamsbeweging 
 • Een doel hebben
 • Gematigd eten; “Hara hachi bu” 
 • Groente en fruit eten en weinig dierlijk voedsel
 • Weinig alcohol, niet roken en geen overgewicht 
 • Werken tot op hoge leeftijd

Er zijn veel overeenkomsten tussen beide theorieën. Het komt er kort gezegd op neer dat je de dingen doet waar je blij van wordt. Bewegen, gezonde voeding, mensen om je heen hebt die belangrijk voor je zijn en dat je dagbesteding bij jou past. Ik scoor dus positief op beweging en gezonde voeding. Sinds een jaar werk ik bij ContourdeTwern en dat bevalt mij prima. Nog een positief punt erbij.

Bij mij klopt het dus aardig. Hoe zit dat bij jou? Je kunt een vragenlijst invullen op: mijnpositievegezondheid.nl Mocht je er vragen over hebben, laat me dat gerust weten. 

Ik wens je een positieve dag toe, Mieke de Vriend,

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs