Menu

Coaching

Informatie

Familieopstellingen, Friendly Reflex, coaching, playmobil poppetjes

Wat is een familieopstelling?

Tijdens coachsessies is familieopstellingen een methodiek die je kunt inzetten om inzicht te krijgen in iemands “systeem”. Inzicht in het gezin van herkomst. Inzicht in het gezin met eigen kinderen. Het kan ook inzicht geven in een team op het werk etc. Elke groep heeft een bepaalde manier van werken met elkaar en een onderliggende structuur. Vaak is het een afgeleide vanuit het gezin van herkomst. Hoe ging iedereen daar met elkaar om? Welke lessen hebben alle leden van het gezin te leren. Ligt er ergens een behoefte? Ligt er ergens een boosheid of verdriet. Ga zo maar door.

Je kunt een familie opstelling doen met meerdere mensen. Het hoeft niet het werkelijke gezin te zijn. Het kunnen andere mensen zijn, die jouw familie representeren.

Je kunt het doen met voorwerpen uit jouw praktijk die “de energie” van een bepaald familielid weergeven of waar je iemand mee zou kunnen associeren op dat moment. Je kunt een opstelling doen met steentjes, knopen of met playmobiel poppetjes.

Een systeemopstelling kan een situatie of een probleem inzichtelijk maken en een oplossing bieden op gevoelsniveau. Vaak zit ons denken ons namelijk in de weg en kan het verleden een andere beleving geven dan de werkelijkheid en omdat ons denken in de weg zit, kan dat de juiste richting in de weg zitten. Het is dus vaak belangrijker om te voelen hoe het zit.

Descartes heeft ooit de befaamde woorden uitgesproken: “ik denk, dus ik besta”. Zal ik er nu mijn befaamde woorden aan toevoegen. “Ik voel, dus ik besta”. Zou ook een mogelijkheid kunnen zijn…

Ik moet toegeven, het klinkt makkelijker dan het is. Ik kan namelijk ook heel goed denken, maar soms brengt het mij niet verder, dus…. Ik pak mijn playmobielpoppetjes er maar eens zelf bij, haha

Wil je er meer over weten, dan hoor ik het graag!

Ik wens je een gevoelsmatige dag, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle.

Ps. Bert Hellinger was een Duitse psychotherapeut en heeft deze methodiek ontwikkeld.

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs