Menu

Coaching

Informatie

Holisme. Mijn kijk op de mens. Friendly Reflex

Wat denk jezelf……

Ik vraag dat regelmatig aan mensen in mijn stoel. Men komt met lichamelijke klachten of men ervaart bijvoorbeeld stress.. Door middel van vragen te stellen, probeer ik een beeld te krijgen, welke behandeling ik ga geven. We nemen een vragenlijst door en aan de hand van de antwoorden, doe ik mijn best een persoon begrijpen, hoe hij/zij in elkaar steekt. Zijn de klachten bijvoorbeeld ontstaan vanuit een onzekerheid, vanuit geen grenzen aangeven of ontevredenheid. Er zijn veel oorzaken, maar deze komen het meest voor.

Lichamelijke klachten hebben vaak ook een emotioneel element en emotionele klachten uiten zich vaak in lichamelijke ongemakken. Voor de een is dat slecht slapen en voor de andere terugkerende hoofdpijn. Iedereen heeft zo zijn zwakke plek.

De basis voor voetreflextherapie is holisme. Lichaam en geest zijn één. Het één gaat  vaak niet zonder de ander. En de ander gaat vaak niet zonder de één. Tenzij mensen ongezond leven, zoals weinig bewegen en ongezond eten……….. Ook dat heeft een reden, maar men kan dan in ieder geval beginnen met iets “ makkelijks”…. Ik heb al eerder een blog geschreven over holisme.

Meer bewegen bijvoorbeeld. Wandelen volstaat al. Je hoeft van mij niet naar een dure sportschool. Gewoon naar buiten en de frisse lucht ervaren kan mensen al tot rust brengen en nadenken over de dingen die belangrijk zijn. Zeker met deze mooie zonnige dagen.

Mocht ik het echt niet weten, omdat men bijvoorbeeld kort van stof is, dan kan ik altijd nog vragen: “wat denk jezelf?” Het valt mij namelijk op dat mensen vaak wel weten wat de oorzaak is van hun klacht/probleem. Men vindt het dan al fijn dat er iemand luistert en vragen stelt. Mensen willen over het algemeen gehoord en gezien worden.

Dus….”wat denk jezelf”… kan al voldoende zijn om te vragen. Niet door vertellen, anders wordt het heel rustig in mijn praktijk..

Ik wens je “een denk er zelf eens over na” dag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs