Menu

Gezondheid

Informatie

Friendly Reflex, goed kauwen

Waarom moet je goed kauwen…… zodat het gelijkmatig in je bloed kom…(Van Kooten & de Bie)

Tijdens een voorbereiding van een van mijn lessen voor voetreflextherapie over maag- en darmstoornissen werd mij weer eens duidelijk dat goed en lang kauwen erg belangrijk is voor onze darmen en ons lichaam.

Wanneer we eten en ons voedsel kauwen, worden er spijsverteringsenzymen aangemaakt in de mond om de eerste stappen te zetten in “het verteren van spijs”. Wanneer je snel kauwt en snel doorslikt, wordt de eerste stap dus eigenlijk een beetje overgeslagen. Er moet nu in een vervolgstadium dus meer verteerd worden en dat kost meer energie voor je lichaam. Er kunnen zelfs voedselstukken tot ver in je spijsverteringskanaal onbewerkt komen en het lichaam onaangetast verlaten. Zonde, zou ik zeggen.

We hebben niet voor niets onze tanden en kiezen gekregen, dus gebruik ze.

Ik moet eerlijk bekennen, dat mij dat ook niet altijd lukt hoor. Soms ben ik ook in gedachten en voordat ik het weet, is mijn boterham alweer opgegeten, maar toch… Ik blijf er op letten.

Het lijkt wel of we voorgeprogrammeerd zijn geraakt in alles snel te doen. Snel tussen de bedrijven door onze boterham eten. Snel eten tijdens het avondeten. Er zijn zelfs mensen die tv kijken tijdens de warme maaltijd!

Ga mindfull eten. Word je eerst eens bewust hoe jij eet. Hoe vaak kauw jij? In het ene onderzoek staat dat je 35x moet kauwen. Tijdens de les die ik volgde was 24 x “al voldoende”. Tel eens hoe vaak jij op één stuk kauwt. Misschien valt het mee, misschien valt het tegen.

Naast de voordelen van een betere vertering, zit je ook sneller “vol”. Je bent sneller verzadigd en dat is dus ook goed voor de mensen die minder willen eten. Doordat je bewuster en langzamer eet, eet je dus minder.

Ik krijg regelmatig mensen in mijn praktijk met spijsverteringsklachten, van winderigheid tot obstipatie. Ik adviseer hen om op het kauwen te letten. Dit simpele advies gecombineerd met een aantal behandelingen voetreflex, gericht op een verbetering van  de spijsvertering, doet soms al wonderen. Thuis moeten ze wel verder kauwen, dat dan weer wel….

Doe er je voordeel mee. Voor meer informatie: www.friendlyreflex.nl

Ik wens je een goede vertering, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs