Menu

Gezondheid

Informatie

Friendly Reflex, fris en fruitig wakker worden

Nooit meer met mijn verkeerde been uit bed…..

Sinds 2 dagen gebruik ik een wake up light wekker. Wakker worden met de opkomende zon en een roodborstje dat niet tegen het raam tikt, maar gezellig fluit in mijn slaapkamer. Wie wil dat nu niet?

Ik merkte dat ik soms een beetje gefrustreerd raakte door mijn oude wekker die niet meer mijn favoriete zender liet horen. De wekker kreeg een eigen leven zullen we maar zeggen. Achteraf ben ik daar niet zo rouwig om. Mijn humeur is er  enorm door verbeterd. Oké, dat komt niet alleen maar door mijn nieuwe wekker. Daar moet ik meer voor doen. Sporten bijvoorbeeld….

Wakker worden in een ritme die goed voor mij is en een gezellig vogeltje horen fluiten in plaats van de crises in de wereld. Oké Jan Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte hoor ik niet meer. Dat is wel jammer…

Waarom is het zo goed om met een opkomende zon en een vogeltje wakker te worden, vraag je je zeker af? Wat zijn de voordelen? Ons lichaam komt in de ochtend op gang met cortisol. Cortisol is een hormoon dat zorgt dat ons lichaam wakker wordt en we op gang komen en de dag kunnen beginnen. ‘S avonds, wanneer het donker wordt, wordt het hormoon melatonine aangemaakt om je slaperig te maken, zodat je lijf tot rust komt en naar bed kunt om te gaan slapen. Een natuurlijk ritme waar het lichaam goed op gedijt.

Ons ritme, ook wel bioritme genoemd, is aardig in de war gebracht door allerlei onnatuurlijke ritmes. We moeten vroeg opstaan om naar het werk te gaan. Sommige werken in ploegendienst en dus ook in de avond of ’s nachts. Deze wake up lamp zou ons dus een beetje kunnen helpen om “natuurlijk” wakker te worden met een “natuurlijk” ritme. Het is en blijft een onnatuurlijk middel. Maar wat is beter? ’S ochtends de crises in de wereld aanhoren of plezierig wakker worden met een roodborstje bij een opkomende zon? Ik weet het wel….. Ik heb hem nog maar 2 dagen hoor ????

Wanneer we naar ons echte bioritme gaan luisteren, worden we in deze tijd, medio oktober, rond 8 uur wakker. Naast mijn work-out van 45 minuten, douchen en ontbijten, betekent het dat ik rond 10-10.30 u pas op mijn werk aankom. ContourdeTwern zal daar niet zo blij mee zijn….., dan maar een plezierig vogeltje met een opkomende zon. Niet meer zo vroeg sporten is geen optie. Dat werkt verslavend.

Hoe word jij wakker?

Ps. Ik laat je een volgende keer weten of ik uitgerust wakker word. Anders zet ik de lamp gewoon op Marktplaats.

Ik wens je een fijne slaap, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

3 Responses

 1. Hanna schreef:

  Vorige winter hebben wij ook een wake-up light geprobeerd en dat werkte echt fantastisch! Half zes begint het licht langzaam aan te gaan en om 6 uur beginnen de vogeltjes te fluiten. Je schrikt hierdoor niet ineens wakker. Hopelijk werkt het deze winter even goed 😉

 2. Frida van der Biezen schreef:

  Met vogel geluiden wakker worden doe ik haast altijd. Heb altijd mijn raam open.
  Maar ze blijven in bepaalde tijd van het jaar wel uit, dan slaap ik langer en word ik moe en futloos wakker wakker. Dus zo’n lamp is misschien een oplossing . Ben benieuwd hoelang het bij jou helpt!!

  1. Mieke de Vriend schreef:

   De lamp heb ik na 2 dagen al weer terug gestuurd Frida… De vogeltjes waren heel gezellig, maar er zat een bijengezoem bij….
   De lamp begint 25 minuten eerder al licht te geven. Word ik nog vroeger wakker, dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs