Menu

Gezondheid

Informatie

Holistische visie, Mieke de Vriend

Mijn holistische kijk op de mens…. “Wat betekent holistisch en waarom behandel jij mensen holistisch, Mieke? Hoe combineer je voetreflextherapie met coaching of coaching met voetreflextherapie?”  “Ik kan toch ook gewoon naar de dokter toe en om een pilletje vragen?”

Cliënten of vrienden vragen mij dit wel eens. Heel begrijpelijk. De huisarts is zo ingeburgerd in ons systeem en ik ga ook wel eens naar mijn huisarts. Toch doe ik liever veel dingen zelf. Terwijl ik dit opschrijf, hoor ik mijn kinderen (toen ze klein waren) “ikke zelf doen” zeggen. Nee dat bedoel ik niet.

Zelf doen betekent dat ik gezond probeer te eten. Fruit en groente en minder vlees. Ik ga met iemand praten wanneer ik dat nodig vind, wanneer ik ergens mee zit en ik er zelf niet uitkom. Ik beweeg minimaal 40 minuten per dag. Ik moet wel bekennen dat ik nu met het schrijven van mijn blogs veel meer zit dan voorheen….

Oké, bewegen. Ik let op mijn gewicht. De overgang heeft mij ook in haar/zijn greep. Alhoewel, het valt mee. Dat komt door dat bewegen, gezonder eten en een eetlepel lijnzaadolie per dag. In een vorige blog schreef ik dat ik niet roomser dan de paus ben, dus ik geniet ook volop van minder gezonde voeding zoals marsepein, stroopwafels, cappuccino en een wijntje. Maar ik houd het wel in de gaten. Er wordt gezegd dat je tijdens de overgang gemiddeld 5 kilo aan komt, maar dat betekent niet dat je dat moet laten gebeuren. Want na 5 komt 6 en na 6 komt 7. Die kilo’s zitten er sneller aan dan dat jij ze eraf krijgt.

Ik dwaal af. Wat betekent holistisch volgens Albert Sonnevelt: “Een denkbeeld dat ervan uitgaat dat je lichaam, geest plus ziel één dynamisch geheel zijn en dus onderling nauw met elkaar verbonden zijn”. Wanneer je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit, dan kan je ook lichamelijke klachten krijgen. Wanneer je lichamelijke klachten hebt, kan je er psychische/emotionele klachten door krijgen. Het één gaat niet zonder het ander, simpel gezegd.

Wanneer iemand met een lichamelijke klacht bij mij komt, kijk ik ook naar het psychische, het geestelijke. Of als iemand met vragen komt over bepaald gedrag, dan kijken we ook naar het lichamelijke. Op die manier krijg je een bredere blik op de oorzaak van klachten, zodat we we met voetreflex of een andere behandelwijze ermee aan de slag kunnen. 

Wanneer je mijn blogs regelmatig leest, merk je waarschijnlijk dat ik vaak humor gebruik. Ook dat is belangrijk… Ook dat is een manier om met de realiteit om te gaan. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik jouw klacht niet serieus neem. Laat ik daar duidelijk over zijn….

Ik wens je een holistische dag oftewel heerlijk ontspannen en genieten van de dingen met humor, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching,

 

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs