Menu

Gezondheid

Informatie

 • Lucy

  Waar komen wij vandaan? Zijn wij familie van de chimpansees? Wat heeft de evolutie met ons gedaan? Zijn we wel goed bezig? Waarom hadden ze in de oertijd geen diabetes type 2? Wat kan jij doen om weer in de pas te lopen met de evolutionaire ontwikkelingen?

  Zo’n 6 miljoen jaar geleden, leefden er aapachtige op het Afrikaanse continent, de australopithecus, onze voorouders. Oké, er zijn vele aftakkingen, waaronder Lucy (museum Boxtel) er één van is en Brad Pitt een ander, maar in principe komen we daar allemaal vandaan. De ontwikkelingen hebben miljoenen jaren geduurd en gaan nog steeds door. Het heeft ons gemaakt in wie we nu zijn.

  Er waren eerst de “aapachtige” die op 4 poten liepen. Door de tijd heen gingen deze “voorouders” op 2 poten/benen lopen. Het klimaat was onder andere de aanleiding dat we ons voedsel anders moesten vergaren. We gingen steeds verder lopen om ons eten te vinden en werden jager-verzamelaars. We aten o.a. wild, bessen, vruchten en knollen.

  Zo’n 10.000 jaar geleden begonnen we met landbouw en werden in plaats van jager-verzamelaars die gemiddeld 10 tot 15 kilometer per dag liepen, hardwerkende boeren. Ons lichaam was echter nog steeds een belangrijk instrument om te ploegen, zaaien en oogsten. En we aten van het land.

  Tot zo’n 300 jaar terug de stoommachine werd uitgevonden en we van het platteland naar de stad gingen om te werken in fabrieken. Het was nog steeds hard werken en fysieke arbeid.

  De laatste 50 jaar zijn we echter veel gaan zitten achter beeldschermen en bewegen we veel minder. Dus we hebben minimaal 300.000 generaties intensief bewogen naar een bewegen van alleen de duim om te scrollen op ons beeldscherm. Misschien niet helemaal zo zwart op wit, maar je begrijpt wat ik bedoel…

  Verkeerde  voeding, teveel eten, te weinig beweging en te veel stress hebben roet in het eten gegooid. Is het dan vreemd dat obesitas, hartkwalen, diabetes type 2, osteoporose en kanker als ziektes op de loer liggen en ontstaan?

  Het voordeel van 2021 is wel dat we niet meer worden aangevallen door een sabeltandtijger. Helaas wel door een corona virus…We hebben daarnaast nu andere vijanden: suiker, zout, verkeerde vetten en onze telefoon..

  Zou het niet fijn zijn wanneer we weer gaan doen waar ons lichaam goed in is en wat goed voor ons is. Bewegen en betere voeding nuttigen? Kijk daarom eens kritisch naar jouw dagbesteding en eetgewoonten.

  Waar kan jij nu al mee beginnen om weer (een beetje) synchroon te lopen met “de tijd”? Nee, je hoeft niet meer naar besjes te zoeken. De kans is groot dat je overlijdt aan giftige besjes. Onze kennis van de natuur is immers niet meer zo groot meer. Nee, begin gewoon met meer te bewegen.

  In een volgende blog zal ik schrijven over de dingen die je bijvoorbeeld wel kunt gaan doen. Schrik niet, een berevel als jurk zal niet mijn voorstel worden of “jagen” op de kippen van de buren…

  Ik wens een fijne dag en doe de groeten aan tante Lucy wanneer je haar ziet,  Mieke de Vriend

  Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

  •  

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs