Menu

Gezondheid

Informatie

Mondverzorging, Friendly Reflex

Hoe is het met jouw mondflora gesteld? Poets je wel 3x (minimaal 2x) per dag je tanden?  Heb jij last van chronisch ontstoken tandvlees oftewel parodontitis? Lees deze blog dan eens goed. Heb je geen last van parodontitis? Lees het dan ook maar eens goed door om te voorkomen dat je het krijgt. Waarom eigenlijk?

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Ook de tandarts van de tandartsbus van de lagere school hoor ik het nog zeggen. En tegenwoordig hoor ik het mijzelf ook zeggen tegen mijn kinderen. “Heb je wel je tanden gepoetst?” Jaaahaa mam…

Volgens een groep onderzoekers hebben mensen met parodontitis een tweemaal groter risico op het krijgen van een hartaanval. Hoe zit dat eigenlijk? 

Er wordt een link gelegd met streptokokken. Deze zitten namelijk in de mond en worden ook terug gevonden in de plaques die aan de binnenkant van de bloedvaten zitten. Deze plaques (=afzettingen) zijn verantwoordelijk  voor de geleidelijke verstopping van onder meer de kransslagader van ons hart.

Het komt er kort gezegd op neer dat wanneer iemand parodontitis heeft, deze bacteriën in onze bloedstroom terecht komen en ontstekingen kunnen veroorzaken in de bloedvaten. Deze ontstekingen kunnen voor een afsluiting van een bloedvat zorgen. Of een eventuele bloedprop raakt los en verstopt een bloedvat verderop met alle gevolgen van dien. 

Ik wil je niet bang maken hoor en de wetenschap is er ook niet eenduidig over, maar ik poets tegenwoordig mijn tanden het liefst 3x per dag. Worden ze misschien ook nog een stukje witter….

Ik wens je een fijne dag met een frisse adem, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs