Menu

Gezondheid

Informatie

Vetzuren, omega 3, Friendly Reflex

Ben jij ook geïnteresseerd in gezondheid en alles wat er mee te maken heeft. Ik ook en laats werd ik weer herinnerd aan een boek dat ik lange tijd geleden heb gekocht van Andrew Weil: “Optimaal gezond in 8 weken”. In kleine stappen kan je aan jouw gezondheid werken.

Ik ga de komende 8 weken zijn uitdaging aan en deel mijn voortgang met jullie. Voel je vooral niet verplicht om alles mee te doen zoals hij zegt, maar enkele kleine verbeteringen samen, kunnen al een gunstig aspect hebben op jouw lichamelijke- dan wel mentale gezondheid. Wees je in ieder geval bewust wat je zelf kunt doen en wees vooral kritisch wat bij jou past.

Alles draait om bewustwording van wat je met je lichaam doet. Je moet er nog een tijdje mee doen, dus…..

Week 1:

  1. Wees eens kritisch op alle etenswaren in je koelkast, vrieskist en voorraadkast. Lees eens wat er allemaal inzit. Zoek op internet wat er allemaal inzit en of je dat wel nodig hebt. (Bij mij niet langer prefab pizza’s en kant en klare sauzen)
  2. Verwijder alle kunstmatige zoetstoffen met sacharine en aspartaam. En light producten zijn helemaal niet zo goed voor ons lichaam. (Mijn light drink bevat weliswaar minder vet, maar wel meer suiker) 
  3. Kijk ook eens kritisch naar toegevoegde kleurstoffen of kunstmatig gekleurd. Niet alle kleurstoffen zullen slecht zijn, maar is het nodig? (Ik kook met verse groenten)
  4. Begin deze week met het eten van broccoli. Broccoli eten is om verschillende redenen gezond. Allereerst omdat er weinig calorieën in zitten. En daarnaast bevat broccoli veel vezels, Ook is broccoli rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit er vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium in. (Broccoli gestoomd, zodat vitaminen en mineralen erin blijven, of in een ster fra met ander verse groenten) 
  5. Eet deze week minstens 1x zalm, sardines, haring of makreel vanwege de omega 3 vetzuren. Deze vetzuren hebben effect op hart- en bloedvaten. Onze hersenen bestaan grotendeels uit vet, waarvan de belangrijkste bouwstenen de omega 3 vetzuren, EPA en DHA zijn. Verder hebben ze invloed op hormonen en zijn ontstekingsremmend. Vind je vis niet lekker? Lijnzaad bevat ook voldoende omega 3 vetzuren. Je kunt dit in gemalen vorm toevoegen aan je salade of yoghurt. Koop wel hele lijnzaad en maalher pas als je het gaat gebruiken. Gebroken lijnzaad oxideert snel dus gebruik het vers. (Ontbijt met noten, zaden en lijnzaad gemalen)
  6. Als je nog geen vitamine C slikt, begin er dan nu mee, 1000 tot 2000 milligram per dag. Er is veel discussie of je extra vitaminen zou moeten innemen. Mocht je vaak verkouden zijn of je grieperig voelen, dan is het wel de moeite waard om te kijken of het verbeterd met vitamine C inname.
  7. Ga deze week 5 dagen minimaal 10 minuten wandelen. (Wat is het mooi in de sneeuw)
  8. Let deze week eens iedere dag bewust op je ademhaling. Ga er rustig voor zitten en volg je ademhaling. (Meditatie bijvoorbeeld)

En nu de leukste:

  1. Koop een bos bloemen en zet die in huis op een plek waar je ervan kunt genieten. (Gelukkig heeft  mijn man de hint begrepen!) 

Succes!

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs