Menu

Gezondheid, Stress

Informatie

Dopamine, Friendly Reflex

Dopamine…..

Wat doet dopamine in ons lijf? Wanneer jouw dopamine niveau op orde is, ben je “daadkrachtig, je hebt zelfvertrouwen, focus en scherpte. Je bent alert en in beweging. Het werkt goed wanneer je de dingen doet die je brein prettig vindt en waar je voor beloond wordt zoals bewegen, eten en seks.  Bij een tekort is er sprake van het tegenovergestelde en ben je niet vooruit te branden”.

Je kunt door de juiste voedingsstoffen dopamine aanmaken. Het stofje dat de voorloper is van dopamine, heet fenylalanine. Deze wordt omgezet naar een ander aminozuur; tyrosine om vervolgens omgezet te worden naar dopamine. Om dus de juiste stofjes aan te maken, heb je dus de juiste voedingsstoffen nodig. 

Dat zijn geen hamburgers van een hamburgerketen of de in plastic verpakte lasagne. Trouwens, kan best wel eens lekker zijn, zo één keer in je … De voedingsstoffen die nodig zijn om uiteindelijk het juiste level aan dopamine te hebben, zijn bijvoorbeeld:

“Pecannoten, avocado’s, pure chocolade, bananen, amandelen, zuivel (kaas, eieren, yoghurt en kwark), haver, peulvruchten, zaden (bijvoorbeeld sesamzaad), pompoenpitten, mager roodvlees, kalkoen, vis en zeevruchten, kip en sojaproducten (tofu)”. Het liefst van goede kwaliteit en biologisch. 

Met deze voedingsstoffen maak je dus de neurotransmitter (gelukshormoon) dopamine aan die ervoor zorgt dat je in beweging komt. Mocht je al volop in beweging zijn, dan zou ik zeggen: gewoon doorgaan..

Wanneer je (veel) stress hebt, is het natuurlijk wel belangrijk dat je de stress factoren elimineert. Ik weet dat dat heel makkelijk gezegd is. Vaak weet je niet wat jou stress oplevert, dus kijk eens naar jouw week. Wat zijn de bezigheden die je energie geven en wat kost je veel energie? Zijn er minder leuke dingen, taken die je uit kunt besteden? Ook dat is makkelijk gezegd. Een echtscheiding of ziekte kan je niet uitbesteden. Je kunt er wel met iemand over praten. Een luisterend oor kan je hopelijk enige verlichting geven. Ik wens je zo iemand, die alleen luistert en geen (goed bedoelde) adviezen gaat geven.

Het kan heel ingewikkeld zijn, maar door het lezen van deze blog, hoop ik dat je kleine stapjes kunt zetten, die jou weer wat in beweging kunnen gaan brengen..

O ja, die haan staat er daadkrachtig bij, vandaar de foto van onze fiere haan.

Ik wens je een mooie dag met de juiste voedingsstoffen, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie, oaching en een luisterend oor, Sprang-Capelle

Ps. Met dank aan Jurgen Spelbos met zijn boek: “Van stress naar geluk”.

 

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs