Menu

Gezondheid

Informatie

Piano spelen om dementie te voorkomen

De veroudering van de hersenen…

Wist je dat na je 25e levensjaar de geheugenfuncties en denksnelheid al verminderen? Het schijnt dat deze achteruitgang nog eens sneller gaat na je 65e jaar. Tegenwoordig zal dat waarschijnlijk na je 67e jaar zijn. We gaan immers bij 67 jaar met pensioen. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Mijn schoonmoeder is (was) mijn voorbeeld. Zij werkte op haar 85e jaar nog in de supermarkt van haar zoon. Ze bleef helder van geest totdat ze stopte met werken.

Daar waar in de hersenen de krimp ontstaat, ontstaan ook de veranderingen. Het kan met het geheugen te maken hebben of bijvoorbeeld met verandering van gedrag.  

Er zijn ook voordelen aan het ouder worden. Negatieve gevoelens nemen af. We schijnen beter om te kunnen gaan met sociale problemen. Uitzonderingen daargelaten. We zouden ons ook gelukkiger voelen. Maar wegen deze voordelen wel op tegen de nadelen van vergeetachtigheid in een milde vorm en de ziekte van Alzheimer in het ergste geval? Wat kunnen wij zelf doen om onze hersenen te activeren en de functies op peil te houden.

Onze hersenen krimpen naarmate we ouder worden en ook het aantal verbindingen tussen de zenuwcellen neemt geleidelijk af. In een eerdere blog schreef ik al het belang van nieuwe dingen te leren. Naast een nieuwe taal leren kan je ook boeken lezen. Spelletjes spelen, op de computer dingen leren, geheugentraining en vrijwilligerswerk.

Wat ook een positief effect heeft op je hersenfuncties, is bijvoorbeeld een muziekinstrument bespelen. Mijn piano staat al jaren stof te vergaren. Ik ga maar eens wat pianoboeken voor beginners uit de kast halen. Misschien krijg ik de Für Elise ooit nog onder de knie. 

Beweging zou volgens onderzoeken een verlaging van het risico op dementie geven. Jullie weten inmiddels dat ik een fan ben van Erik Scherder. Ik heb daar al veel over geschreven.

Zoals je leest zijn er een aantal activiteiten waarbij je je hersenen kunt trainen. Achter de geraniums zitten valt daar niet onder.

Ik wens jullie een memorabele dag, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs