Menu

Gezondheid

Informatie

De blauwe zones, Friendly Reflex

De blauwe zones. Wat houdt dat in? Er is al veel onderzoek gedaan over de blauwe zones, maar wat is het nu eigenlijk: een blauwe zone? Wat houdt het in? De blauwe zones zijn gebieden in de wereld waar het aantal mensen met een leeftijd van 100 jaar gemiddeld hoger is, dan in de rest van de wereld. Waar wonen deze mensen uit de blauwe zone? Okinana, Japan. Loma Linda, Californië. Nicoya, Costa Rica. Sardinië, Italië en Ikaria, Griekenland. Helaas valt Sprang-Capelle daar niet onder. Ik moet het doen met een blauwe keuken! Ook leuk toch?

Ik weet niet of ik persé 100 wil worden, maar in goede gezondheid zonder rollator, statines en incontinentieluiers wil ik het best proberen. Zie ik mijn kinderen tenminste langer..…

De leefgewoonten zijn niet ingewikkeld, niets exclusief en niet voor “the happy few and rich, dus iedereen kan een poging wagen. Doe je mee?

 

Wat moeten we doen om ook 100 jaar te worden?

  1. Natuurlijke lichaamsbeweging zoals wandelen of tuinieren als dagelijkse routine.
  2. Het hebben van een doel om je bed uit te komen.
  3. Elke dag een moment van reflectie, ontspanning en spiritualiteit. Een dagelijkse routine om stoom af te blazen.
  4. De 80% regel, “Hara hachi bu”, oftewel men stopt met bijv. het avondeten wanneer men voor 80% verzadigd is. Let er maar eens op. We stoppen vaak met eten wanneer we “vol” zitten en dat is nu juist net niet de bedoeling. De verzadiging gaat nog even door en wanneer je dus bij 80% stopt, is dat precies voldoende.
  5. Groente en fruit vormen het voornaamste bestanddeel van elke maaltijd. Dierlijke eiwitten worden in kleine hoeveelheden gegeten. Ik ga ervan uit dat eieren wel mogen? Ik heb 10 kippen…
  6. Alcohol wordt gematigd genuttigd.
  7. Er wordt niet gerookt en men heeft geen overgewicht. 
  8. Er is een gevoel van gemeenschap en geborgenheid. 
  9. Men werkt of blijft actief tot op zeer hoge leeftijd.

Als ik dit alles zo eens lees, kom ik wel een eind….. Nu maar hopen dat “externe factoren” me niet de das om doen. Hoe staat het met jouw leefgewoonten? Ik lees het graag…

Ps. Ik ben er nog niet achter gekomen waarom het “blauwe zones” genoemd worden! Het enige wat ik mij kan bedenken is dat ze vlakbij de zee wonen en die is blauw. Althans, nee, dat is de weerkaatsing van het zonlicht op…..

Ik wens je  Hara hachi Bu dag, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs