Darmbacteriën….
Ik hoorde laatst op het nieuws over een onderzoek dat je aan de hand van jouw darmgassen kan bepalen welke bacteriën je in jouw darmen hebt. Ik hoorde het terloops voorbij komen, dus ik weet er het fijne niet van. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik kan niet op commando….. Het was geen 1 april, dus waarschijnlijk ook geen grap, haha.
Darmbacteriën zijn heel belangrijk voor onze darmen. Ze verteren suikers en halen voedingsstoffen uit je eten. Ze breken onverteerbare stukjes van vezels af. Ze houden de darmwand in goede conditie en ze helpen bij een soepele stoelgang. Daarnaast beschermen ze ook tegen slechte bacteriën. Inname van de juiste voedingsstoffen voor jouw bacteriën is dus wel belangrijk.
Waar houden ze van? Gefermenteerde voedingsstoffen vinden ze bijvoorbeeld heerlijk. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool, kefir en yoghurt. Maak het liefst je eigen yoghurt en kefir zelf, dan weet je dat het een natuurlijk proces heeft ondergaan. Er zijn mensen die niet tegen yoghurt kunnen, dus check eens hoe je er op reageert. Ik heb kefirkorrels en mijn korrels maken iedere dag een half glas voor mij. Ik ben positief ingesteld, dus het is een half glas vol. Meer wil je misschien ook niet drinken…
Verder zijn appels, bananen, kruisbloemige groenten, bonen, kikkererwten en vette vis goed voor onze darmen. Dus leef je uit.
Wanneer weet je dat het niet goed gesteld is met jouw darmbacteriën. Welk klachten horen daarbij? Winderigheid, opgeblazen gevoel, obstipatie, diarreeklachten, lage weerstand. Ook een slechte huid kan met de darmflora te maken hebben. Herken je één van deze klachten, dan zou het aanpassen van je voeding hoog op jouw lijstje mogen staan.
Dus je hoeft geen vage test te doen. Check gewoon eens hoe het met je buik gesteld is.
Ik wens je een rustige zondag, Mieke de Vriend
Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle