Menu

Gezondheid, Stress

Informatie

Acetylcholine, Friendly Reflex

Acetylcholine….

Acetylcholine is naast dopamine een ander gelukshormoon (neurotransmitter). Het is belangrijk voor ons wel en wee. Te weinig gelukshormonen beïnvloeden ons stressniveau. Acetylcholine is belangrijk voor onze hersenfuncties zoals geheugen, taal, intuïtie en scherpe zintuigen. “Een tekort kan leer- en concentratiestoornissen en vergeetachtigheid veroorzaken”.

Choline..

Zoals bij dopamine, zijn er zijn voedingsstoffen nodig om het gelukshormoon Acetylcholine aan te maken. Bij Acetylcholine is dat choline, de voorloper van acetylcholine. Choline is een onderdeel van celmembranen. Het is belangrijk voor het vervoer van vetten in het lichaam en prikkeloverdracht in de hersenen. Choline kan door het lichaam worden gemaakt. De voedingsstoffen waarin choline bijvoorbeeld in zit, zijn: Orgaanvlees (jakkie), roomboter, kokosolie, eierdooiers. Gelukkig hebben wij kippen, die “biologisch” door de tuin scharrelen, dus ik maak hopelijk genoeg acetylcholine aan.

Stress….

Wanneer je (veel) stress hebt, is het natuurlijk wel belangrijk dat je de stress factoren elimineert. Dat is heel makkelijk gezegd. Vaak weet je niet wat jou stress oplevert. Dus kijk eens naar jouw week. Wat zijn de bezigheden die je energie geven en wat kost je energie? Zijn er minder leuke dingen of zijn er taken die je uit kunt besteden? Ook dat is makkelijk gezegd. Een echtscheiding of ziekte kan je niet uitbesteden. Je kunt er wel met iemand over praten. Een luisterend oor kan je hopelijk enige verlichting geven. Ik wens je zo iemand toe, iemand die alleen luistert en geen (goed bedoelde) adviezen geeft.

Het kan heel ingewikkeld zijn, maar door het lezen van deze blog, hoop ik dat ik je help kleine stapjes te zetten, die jou weer wat in beweging kunnen gaan brengen door bijvoorbeeld op je voeding te letten.

Ik wens je een mooie dag met de juiste voedingsstoffen, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie, oaching en een luisterend oor, Sprang-Capelle

Ps. Met dank aan Jurgen Spelbos met zijn boek: “Van stress naar geluk”.

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs