Menu

Beweging

Informatie

Fibromyalgie, Friendly Reflex

Wat is fibromyalgie en wanneer is er sprake van? Wat is fibromyalgie? Wanneer heb je fibromyalgie? Welke klachten heb je bij fibromyalgie? Wat kan je er aan doen? Hoe kom je aan fibromyalgie? Welke behandeling zou verlichting kunnen geven en wat kan een huisarts voor je betekenen?

In een eerdere blog had ik het over mismatches die bijvoorbeeld ontstaan in het lichaam omdat we niet meer doen wat we de afgelopen 6 miljoen jaar gewend waren te doen. Fibromyalgie is er mogelijk één van. 

In Nederland hebben zo’n 340.000 personen last van Fibromyalgie, waarvan 75-90% vrouw. Fibro= bindweefsel, myo=spier en algie=pijn. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd en kenmerkt zich door (veel) pijn en spanning in spieren, banden, pezen en gewrichtskapsels. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, spierstijfheid, rusteloze benen, slechte stoelgang, hoofdpijn en neerslachtigheid. De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend, maar aan de hand van de hoeveelheid tenderpoints (ofwel: pijnpunten) en andere criteria wordt een diagnose gesteld door een huisarts of specialist.

Fibromyalgie komt over het algemeen meer voor bij vrouwen tussen de 25 en 60 jaar oud, maar ook mannen kunnen het hebben. Vanuit de reguliere medische wetenschap is de vaststelling wel mogelijk, maar de oorzaak is onbekend. Daarom heeft men ook wat moeite met de behandeling. Er wordt pijnstilling voorgeschreven. Soms wordt  antidepressiva voorgeschreven. Gedragstherapie en bewegingstherapie zijn ook mogelijk. Begeleiding hierin is belangrijk, want je moet bijvoorbeeld nooit te intensief sporten.

In de medische wetenschap is er wel een consensus dat langdurige fysieke en/of geestelijke overbelasting mogelijke oorzaken zijn. Een juiste en snelle diagnose kan ervoor zorgen dat men niet in een “pijncirkel” terechtkomt.

Voetreflextherapie kan helpen bij fibromyalgie. Voetreflextherapie werkt in op de energiebanen in het lichaam. De pijnklachten van spieren, pezen en banden kunnen minder worden en met kan zich dan vrijer voelen. De spieren zijn minder gespannen en doordat de spieren minder gespannen zijn, kunnen ook andere klachten verminderen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn en slapeloosheid. Het is het proberen waard…..

Ik wens je een pijnvrije dag, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs