Menu

Stress, Voeding

Informatie

Waar komt stress vandaan? Friendly Reflex

Waar komt stress vandaan? 

Of nog beter: hoe kom je er van af? Wanneer je naar de dokter gaat omdat het je even teveel is, krijg je vaak het advies om het rustiger aan te doen. Druk op het werk, druk met de kinderen thuis, de sociale contacten. Het klinkt waarschijnlijk allemaal wel bekend in de oren. Soms hoor je: de stress zit tussen je oren, maar is dat wel zo?

Wat minder bekend is en wel zo belangrijk om te checken, is het niveau van je hormonen. We hebben vele hormonen in het lichaam. Ze zijn overal voor nodig. 

4 daarvan spelen ook een rol bij stress: ze gaan je parten spelen bij stress. Ze zorgen voor een disbalans. Zeker wanneer je ook slecht gaat eten.

In een mooi uitgewerkte methode worden deze hormonen “gemeten” op basis van een  vragenlijst. Na het invullen van de vragenlijst krijg je een indruk of er een disbalans is en zo ja, je krijgt een overzicht van waar de disbalans in zit. We zijn allemaal verschillend en we reageren dus allemaal verschillend op externe factoren. Er zijn dus vele variaties mogelijk.

Om welke hormonen gaat het? 

* Dopamine, belonen van gedrag, actiegericht

* Acethylcholine, zorgt voor harmonie, het scherpt je zintuigen..

* Gaba; werkt rustgevend

* Serotonine, werkt kalmerend

Wanneer je voldoende van bovenstaande stofjes hebt, is dat prettig. Dopamine is  handig, want het zet je in de “doe stand”. Wanneer acetylcholine voldoende aanwezig is, is je geheugen en concentratievermogen goed. Heel handig wanneer je een drukke baan hebt. Bij een tekort daarentegen, krijg je diverse klachten, maar daarover later meer in andere blogs. 

Wanneer iemand een anti-depressiva voorgeschreven krijgt, wordt er ook wel eens gezegd: “je komt een stofje tekort”. Klopt dat wel? Het kan  zeker kloppen dat je een stofje tekort komt, maar wellicht kan je naast een medicijn ook je voeding aanpassen.

In volgende blogs ga ik elk hormoon apart beschrijven. Wellicht herken je? Er is ook een vragenlijst in te vullen. Laat mij maar weten of je interesse hebt in het invullen van de vragenlijst en natuurlijk de uitslag!

Blijft de stress? Je kunt altijd nog een stuk chocoladetaart eten. Ik bak hem desnoods voor je…

Ik wens je een stressvrije dag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs