Melk, de witte motor….
Degenen die deze slogan nog kennen, zijn een beetje van mijn leeftijd of ietsje ouder. Vroeger kreeg je melk op school. Er zijn veel discussie’s over of melk nog wel gezond voor ons is. Die discussie ga ik hier niet voeren, want daar heb ik te weinig kennis van. Het argument wat ik dan gebruik is dat kalfjes melk krijgen van hun moeder en daar uiteindelijk mee stoppen. Ik vind dit argument wel aardig klinken, maar is totaal niet wetenschappelijk onderbouwd. En nogmaals, daar schrijf ik deze blog ook niet over.
Ik gebruik nog wel magere melk in mijn thee en volle melk in mijn cappuccino. Ik kan overstappen op haver- of amandelmelk, maar ik ben tevreden met mijn cappuccino en in thee smaakt alleen de magere koemelk.
Een hele lange aanloop naar calcium, waar het hier over gaat. Calcium is een mineraal dat belangrijk is voor de opbouw en onderhoud van je botten en gebit. Het is ook belangrijk voor een goede werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in je lichaam. Vitamine D is daarbij belangrijk omdat D de opname van calcium in het lichaam stimuleert. Heb je te weinig calcium, dan kan dat leiden tot botontkalking.
Calcium zit in melk en melkproducten zoals in kaas, kwark en yoghurt. Ben je hip en eet je veganistisch dan zijn er voldoende andere voedingstoffen waar calcium in zit. Bijvoorbeeld in sesam-, chia- en lijnzaad. In sardines en amandelen, groene bladgroenten, sojabonen, paranoten en ook in bonen en linzen. Mocht je wel gewoon melkproducten gebruiken, dan zijn deze voedingsstoffen natuurlijk ook gewoon goed te gebruiken.
Mocht je melkproducten blijven eten/gebruiken, prima hoor. Kaas bijvoorbeeld. Heerlijk! We worden niet voor niets kaaskoppen genoemd., haha.
Ik wens je een calciumrijke zondag, Mieke de Vriend
Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle