Menu

Beweging

Informatie

De 5 voordelen van buiten zwemmen, Friendly Reflex

De 5 voordelen van buiten zwemmen…

Ik werd onlangs geïnspireerd door een documentaire op Netflix, The Ponds. Het gaat over mensen die het hele jaar buiten zwemmen. Weer of geen weer. Kijk, de regen maakt niet uit, want nat word je toch wel. Het gaat met name om de temperatuur. In de zomer is het totaal geen probleem. Heerlijk afkoelen van de warmte, maar hoe doe je dat in de winter, wanneer de watertemperatuur gaat zakken? Momenteel is het 13 graden. Dan is het andere koek.

Brrr, zou jij gaan zwemmen bij deze temperatuur?  Wist je dat het verslavend werkt!

Waarom zou je in hemelsnaam buiten gaan zwemmen in de kou? Je mag wat mij betreft ook gewoon een koude douche nemen. Trouwens in een overdekt zwembad mag ook. Ik vind daar niets aan. Het ruikt er erg naar chloor. De muziek staat te hard. De mensen zwemmen er al kwebbelend naast elkaar. Niets voor mij. 

Wat zijn de voordelen van buiten zwemmen?

  1. Goed voor je hart en bloedsomloop. Je hartslag wordt verhoogd door de kou en daardoor versnelt jouw bloedsomloop. Ons lichaam wilt op temperatuur blijven, dus het moet harder werken. Volgens onderzoekers verbrand je meer calorieën. 
  2. Je traint je mindset wordt wel gezegd, maar ik zou zeggen dat het verslavend werkt. Het koude water in gaan en je lijf voelen. Je krijgt er in ieder geval een enorme boost van.
  3. Goed voor je lichaam. Je sport en je weet wat ik daarvan vind. Ons lichaam is bedoelt om te bewegen. We hebben immers niet voor niets zoveel botjes en gewrichten gekregen. Ik heb er al eerder iets over geschreven. Mijn humeur is enorm verbeterd, dus….. 
  4. Zwemmen is sowieso goed om te doen. Het is niet belastend voor je lichaam en je gebruikt veel spiergroepen. 
  5. Het koude water zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt. Je schijnt minder snel ziek/verkouden te worden. 

Ik moet eerlijk bekennen dat dit mijn eerste jaar is, dus ik heb nog niet veel ervaring met het buiten zwemmen, maar wanneer ze dat in Londen, Hampstead Heath kunnen, kan ik het ook.

De Engelsen zwemmen in badpak of zwembroek. Ik ben misschien een watje en daarom heb ik een korte wetsuit gekocht bij Decathlon. Het scheelt veel. Alleen mijn benen en armen voelen de kou. Mijn romp blijft “enigszins op temperatuur.”

Ik wens je een heerlijke zwemdag, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, Praktijk voor voetreflextherapie en coaching, Sprang-Capelle

Ps. Op zwemwater.nl  kan je eens kijken of er bij jou in de buurt iets te vinden is.

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs