Menu

Voeding

Informatie

Waar is lijnzaad goed voor.. Friendly Reflex

Waar is lijnzaad goed voor….

Je kunt je beter afvragen: waar is lijnzaad niet goed voor. Dan ben je snel klaar. Lijnzaad is rijk aan omega 3 vetzuren, ofwel alfalinoleenzuur (ALA). 

Lijnzaad is goed voor de hersenen. Hersenen bestaan voor een belangrijk deel uit vetten, dus dat is goed poeier. Net als walnoten waar ik eerder over geschreven heb. Verder is lijnzaad ook goed bij overgangsklachten en ik kan het weten, ik spreek uit eigen ervaring. 

Verder bezit lijnzaad ook lignanen en deze werken als antioxidant. Schade aan cellen door de stofwisseling worden “minder schadelijk” gemaakt. Lignaan is een van de belangrijkste klassen binnen de fyto-oestrogenen. 

Een andere prettige bijkomstigheid is dat lijnzaad goed werkt bij spijsverteringsklachten. Dat komt door de voedingsvezels. die erin zitten.  Je merkt bij het eten van lijnzaad dat ze “verslijmen”, dit komt doordat ze water opnemen en uitzetten. Bij het passeren van de darm ontstaat er meer druk op de wand met als gevolg dat de peristaltische beweging van de darmwand wordt geprikkeld. Je stoelgang zal daardoor aanmerkelijk verbeteren.

Je kunt in een reformwinkel gebroken lijnzaad kopen. Niet doen! De omega 3 vetzuren zijn al geoxideerd voordat je de winkel uit bent en dan heb je er niet zo veel meer aan. Ik koop hele lijnzaad en maal het in een koffiemolentje. Ik deed het voorheen met een vijzel, maar dan voelde ik mij net zo’n heks en de helft was nog niet vermalen. Doe het per maaltijd vermalen, des te verser blijft het.

Heb je geen zin in allerlei “vliesjes” tussen je tanden en kiezen dan kan je ook lijnzaadolie innemen. De olie helpt ook  bij overgangsklachten. Koop het kleinste flesje, want ook de olievorm oxideert snel en zet het in de koelkast. De werking van lijnzaad in olievorm werkt dan wel anders op de spijsvertering.

Waar is omega 3 vetzuur eigenlijk goed voor? Omega 3 vetzuren gaan ontstekingen tegen. Verder zijn ze van belang bij de “soepelheid” van de celmembranen. Wanneer deze soepel zijn kunnen voedingsstoffen beter de cel binnen komen en afvalstoffen beter de cel verlaten, dus… Allemaal naar de reformwinkel Broeders in Oosterhout. Of eentje bij jou in de buurt.

Ik wens je een smakelijk ontbijt, Mieke de Vriend

Friendly Reflex, praktijk voor voetreflextherapie en coaching,  Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs