Menu

Voeding

Informatie

Psyliumvezels, Friendly Reflex

Darmbacteriën…..

Oké,  deze blog gaat niet over de beestjes van Ronnie en de Ronnies. Was een leuk liedje in “mijn tijd”. Ik wil het hebben over een ander beestje: de darmbacterie… Wanneer je gogelt op het internet, dan zie je veel over de “slechte” bacteriën en de klachten die ze geven. Ik ga het daar ook niet over hebben. Daar mag je voor naar de dokter gaan wanneer je daar last van hebt.

Nee, ik wil het hebben over de nuttige bacteriën. Ons darmstelsel kent vele bacteriën en ze hebben een functie. Weet jij welke?

  • Darmbacteriën helpen bij onze spijsvertering. Ze breken vezels en ander niet volledig verteerde bestanddelen uit onze voeding af. Bij het afbreken van vezels komen stofjes vrij die belangrijk zijn voor de spijsvertering.
  • Verder houden ze de darmwand gezond, doordat de cellen van de darmwand dicht tegen elkaar aan liggen. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen en afvalproducten niet door de darmwand heen en komen ze niet in “ons systeem”. 
  • “Darmbacteriën scheiden stofjes uit die de zenuwcellen in de darm kunnen prikkelen. Deze prikkels worden via zenuwen voortgeleid, naar bijvoorbeeld de darmspieren en hersenen. De darmspieren trekken vervolgens samen en zetten daarmee de darmbeweging in gang”. Ik heb dit over genomen. Ik had niet mooier kunnen omschrijven.
  • Naast goede bacteriën zitten er ook slechte bacteriën in onze darmen. Zolang de balans doorslaat naar de goede bacteriën, is er niets aan de hand. De slechte moeten worden bestreden. Ons afweersysteem wordt dus eigenlijk getraind om de balans goed te houden.

Ik zou ook maar zuinig zijn op jouw darmbacteriën. Ze geven onze hersenen een teken wanneer we vol zitten. Is handig wanneer je wilt afvallen, toch?

Oké, nu heb ik het een en ander verteld over de functie van de goede bacteriën. Hoe kunnen wij deze nuttige “beestjes” helpen? Juist! Door ze goede voeding te geven.

Ik hoor je denken. Wat is dan goede voeding? Een voorbeeld daarvan zijn psyliumvezels… Wie eet er tegenwoordig nog 300-400 gr groente per dag voor de vezels? Ik doe wel mijn best, maar het lukt mij niet altijd. Ik probeer ook minder brood te eten, want mijn buik is daar niet zo blij mee. Ik heb dan extra vezels nodig, die mijn darmbacteriën een handje helpen. Ik neem met enige regelmaat psyliumvezels met water. Goed voor de spijsvertering én als voeding voor die lieve beestjes….

Psyliumvezels hebben meer voordelen, maar daar kom ik een andere keer op terug. Je kunt ze overal kopen. Bijvoorbeeld bij Kruidvat of van het merk Vitakruid.

Tip: drink wel voldoende water! De vezels nemen water op en wanneer je dus te weinig drinkt, krijg je……..

Ik wens je een gezellige dag met al die beestjes, Mieke de Vriend

Praktijk voor voetreflextherapie, coaching en een luisterend oor, Sprang-Capelle

Mieke de Vriend

Ik neem je mee in allerlei tips en adviezen over gezondheid. Gezondheid is een belangrijke basis in ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneren om mijn blogs